В конструкцията на съвременните автомобили има немалко елементи, чието предназначение невинаги става

...
В конструкцията на съвременните автомобили има немалко елементи, чието предназначение невинаги става
Коментари Харесай

Защо слагат калобрани пред гумите?

В структурата на съвременните автомобили има значително детайли, чието предопределение не всеки път излиза наяве от пръв взор. Добър образец за такива елементи са сходните на калобрани пластини, които някои производители инсталират пред гумите.

Те са дребни като повърхност и са ситуирани настрана от отвесната ос на гумата, което автоматизирано ги лишава от функционалността на класическия калобран. Със сигурност не способстват и за обтекаемостта на каросерията, защото усилват челната ѝ повърхност.

 Защо поставят калобрани пред гумите?

 

Странните пластини обаче въпреки всичко имат връзка с аеродинамиката. Те играят ролята на щитове, които усъвършенстват стабилността и устойчивостта на автомобила на влажен път. Предназначени са да основават ориентиран въздушен поток, с цел да понижават риска от аквапланинг. Струята издухва част от водата в точката на контакт сред гумата и асфалта и усъвършенства сцеплението.

 

 

 Защо поставят калобрани пред гумите?

 

Аеродинамичните щитове пред гумите извършват и друга потребна функционалност при придвижване с висока скорост. Когато насрещният въздушен поток попада под колата, налягането се усилва и предницата на автомобила стартира да е повдига.

 Защо поставят калобрани пред гумите?

 

Кухините в калниците усилват този резултат и единственото решение е непотребният въздух да бъде отведен в друга посока. При спортните коли това става с " хриле " в калниците, само че те не са изключително практични за всеобщите модели и по тази причина производителите прибягват до аеродинамичните щитове.

 

fakti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР